Gokken is een van de belangrijkste redenen waarom sporters een matchfixing-voorstel krijgen of waarom er aan wedstrijdvervalsing gedaan wordt.
Gokken is een van de belangrijkste redenen waarom sporters een matchfixing-voorstel krijgen of waarom er aan wedstrijdvervalsing gedaan wordt.
Gokken is een van de belangrijkste redenen waarom er aan matchfixing of wedstrijdvervalsing gedaan wordt. Zolang weddenschappen bestaan als een vorm van amusement, proberen mensen het systeem te bedriegen. Matchfixing of wedstrijdvervalsing is een wereldwijd verspreid probleem en schadelijk fenomeen in de sportwereld. Een internationale studie, gecoördineerd door de Universiteit Gent, onderzocht matchfixing of wedstrijdvervalsing in 7 Europese landen. De eerste studieresultaten laten zien dat bijna 1 op 5 of 20% van de meer dan 5000 deelnemers matchfixing-voorstellen meldde. Meer specifiek gaf 18% van de deelnemers aan persoonlijk één of meer personen te kennen die waren benaderd. Daarnaast gaf 8% van de deelnemers aan zelf al benaderd te zijn voor een matchfixing voorstel.
“Er moet echter een duidelijk onderscheid worden gemaakt tussen de verschillende soorten matchfixing”, verduidelijkt Van Der Hoeven.
Enerzijds is er het weddenschapsgerelateerde type match-fixing, waarbij wedstrijden of specifieke gebeurtenissen tijdens wedstrijden worden gemanipuleerd om geld te verdienen door te wedden op de gemanipuleerde wedstrijd. Slechts 10% van de deelnemers die al waren benaderd voor matchfixing, gaf aan dat het voorstel uitsluitend was gedaan om geld te verdienen door te wedden op de gemanipuleerde wedstrijd tijdens de laatste (of enige) keer dat ze werden benaderd. In de meeste gevallen kregen ze geld en soms andere materiële aansporingen om het voorstel te accepteren. Bijna 40% van hen werd ook bedreigd of onder druk gezet om de wedstrijd op te lossen. Uiteindelijk gaf 36% aan in te stemmen met het gokgerelateerde voorstel.
Aan de andere kant is er matchfixing voor sportieve doeleinden, vaak aangeduid als ‘sportgerelateerde matchfixing’. Bijna 70% van de benaderde deelnemers gaf aan dat het voorstel de laatste of enige keer dat ze werden benaderd, alleen een sportgerelateerd doel had. Deze personen werden vooral benaderd om degradatie van een bepaalde club of speler te voorkomen of om een bepaalde club of speler in staat te stellen het kampioenschap te winnen. Bij dit soort matchfixing stond de uitkomst van de wedstrijd in meer dan 80% van de gevallen op het spel. In het merendeel van deze gevallen werd een opzettelijke ondermaatse prestatie verwacht en werd in ongeveer 50% van de gevallen geld aangeboden, vaak aangevuld met andere materiële aansporingen. Bijna 20% van degenen die een sportgerelateerd voorstel voor matchfixing ontvingen, werden ook bedreigd of onder druk gezet. Uiteindelijk stemde 27% in met het sportgerelateerde voorstel voor matchfixing. Het instemmen met het sportieve matchfixingsvoorstel werd vooral gezien als een vriendelijk gebaar naar een andere club of atleet. In andere gevallen stemden mensen vaak in vanwege het geld en / of andere materiële aansporingen die werden aangeboden, of omdat ze onder druk werden gezet door hun eigen team.
Ondanks de duidelijke dreiging van sportgerelateerde matchfixing, wordt dit type matchfixing vaak onderschat en daarom verwaarloosd bij preventie-initiatieven. “In een tweede fase zal het EPOSM-project proberen deze leemte op te vullen door actieplannen en workshops uit te werken over de preventie van matchfixing in het algemeen en sportgerelateerde matchfixing in het bijzonder”, voegt Van Der Hoeven toe.
Bovendien toont de EPOSM-studie (“Evidence-based Prevention Of Sporting-related Match-fixing”) ook aan dat 48% van de mensen die (in) directe matchfixing-voorstellen meldden, nooit hun vermoedens of ervaringen aan iemand hadden gemeld. De mensen die hun vermoedens of ervaringen met matchfixing aan iemand hadden gemeld, deden dat vooral aan teamgenoten, coaches of bestuursleden van hun sportclub. In een zeer beperkt aantal gevallen is aangifte gedaan bij een anonieme meldlijn of bij de politie.
Dit kan erop wijzen dat meldkanalen onvoldoende bekend zijn en / of dat mensen vaak bang zijn om hun vermoedens of ervaringen met matchfixing aan iemand te melden. “Naast bewustmakingsinitiatieven zijn ook geschikte meldkanalen en beschermingsprogramma’s voor klokkenluiders belangrijk bij het voorkomen van matchfixing”, besluit Van Der Hoeven.
Hustling is een Engelse term die gebruikt wordt wanneer iemand zijn kwaliteiten probeert te verdoezelen in de hoop zo een zwakke tegenstander aan te trekken. Deze vorm van bedrog wordt vooral geassocieerd met pool en vormde de basis voor de Paul Newman-film The Hustler uit 1961.
Een specifieke vorm van matchfixing in het geval van een race. Dit is van toepassing op onder meer de paardensport en autosport.
Wanneer twee voetbalteams voordeel halen uit een gelijkspel en niet tot het uiterste gaan om te winnen.
Er kan niet alleen op het resultaat van een sportwedstrijd gegokt worden, maar ook op kleine onderdelen van de sport die weinig tot geen invloed op het eindresultaat hebben. Zo kan men niet alleen gokken op de uitslag van een voetbalwedstrijd, maar ook op het aantal gele kaarten, het balbezit van een team, etc. Omdat spotfixing niet altijd de uitkomst van een wedstrijd verandert, is het moeilijker om deze vorm van bedrog op te sporen.
Er zin vele voorbeelden van matchfixing-voorstellen – we nemen er enkele voor u uit
Ironisch genoeg zijn het vaak de bookmakers die erachter komen dat er iets onbetrouwbaars aan de hand is als het gaat om vaste wedstrijden. Bedrijven willen tenslotte geen geld mislopen en daarom zijn er geavanceerde algoritmen geïmplementeerd om verdachte gokpatronen op te sporen. Met experts die suggereren dat ongeveer driehonderd wedstrijden per seizoen ‘vast’ zijn in de grootste competities van Europa, is het belangrijk dat ze die algoritmen goed gebruiken.
Place2bet wenst je veel plezier – Gok met mate!
Place2bet wenst je veel plezier – Gok met mate!